Skąd się wziął satanizm.. Strona: 6

Dodano: 2011-10-23 21:36 Zmieniono: 2011-10-23 22:07

Chodziło mi bardziej o to,że ja już nie wiem czy ty wszystko traktujesz jako symbole czy tylko chrześcijańskiego boga i szatana Może inaczej.
Twoje wyznanie/ideologia?

Raraszek napisał(a):
a co ma piernik do wiatraka? - spytał zdziwiony Raraszek konsumując kanapkę z kindziukiem

Wiatrak jest na młynie w którym się robi mąkę z której to w połączeniu z ciastem można zrobić piernika : D

Dodano: 2011-10-23 21:41

W tak zwany"duchowy wymiar rzeczywistości" która nas otacza.Najprościej powiedzieć że jestem poganinem...tylko teraz wyjaśnij,co tzn być poganinem?...zapraszam na jakieś pogańskie fora.
Żeby to wyjaśnić trzeba by książkę napisać,nie jedną.Na forum wystarczy wejść i poczytać to co jest napisane,dużo tego więc nawet gdybym chciał to nie mogę skopiować i wkleić.

To co na forach pogańskich piszą różni poganie jest zbiorem różnych myśli i ścieżek ale wyłania się z nich pewien wspólny mianownik i myślę że to wystarczy,wystarczy wiedzieć tyle,znać ten wspólny mianownik,reszta to sprawy intymne osobiste.Nie czuję potrzeby spowiedzi i ..duchowego ekshibicjonizmu.
Większość mojej"religijności"opiera się na wiedzy,nie wiem wszystkiego więc moja religijność/duchowość ciągle się kształtuje.

Gdybym uznawał dogmaty ,trzymałbym się jakiegoś gotowca do końca życia,ponieważ ich nie uznaję nie mogę zdefiniować na chwilę obecną(nawet gdybym chciał)tego w co konkretnie wierzę,bo nie wierzę,staram się wiedzieć.Po drugie to co wiem na chwilę obecną może być za tydzień nie aktualne i cała moja religijność znów się przepoczwarzy.

Druidzi mają fajną filozofię,Druidem nie możesz zostać,Druidem ciągle się stajesz.
I tak samo w przypadku mojej religijności,ona nie stoi w miejscu za sprawą dogmatu,ona ciągle "staje się".

Dodano: 2011-10-23 21:43

Raraszek napisał(a):
W tak zwany"duchowy wymiar rzeczywistości" która nas otacza.Najprościej powiedzieć że jestem poganinem...tylko teraz wyjaśnij,co tzn być poganinem?...zapraszam na jakieś pogańskie fora.
Żeby to wyjaśnić trzeba by książkę napisać,nie jedną.Na forum wystarczy wejść i poczytać to co jest napisane,dużo tego więc nawet gdybym chciał to nie mogę skopiować i wkleić.

To co na forach pogańskich piszą różni poganie jest zbiorem różnych myśli i ścieżek ale wyłania się z nich pewien wspólny mianownik i myślę że to wystarczy,wystarczy wiedzieć tyle,znać ten wspólny mianownik,reszta to sprawy intymne osobiste.Nie czuję potrzeby spowiedzi i ..duchowego ekshibicjonizmu.
Większość mojej"religijności"opiera się na wiedzy,nie wiem wszystkiego więc moja religijność/duchowość ciągle się kształtuje.

Gdybym uznawał dogmaty ,trzymałbym się jakiegoś gotowca do końca życia,ponieważ ich nie uznaję nie mogę zdefiniować na chwilę obecną(nawet gdybym chciał)tego w co konkretnie wierzę,bo nie wierzę,staram się wiedzieć.Po drugie to co wiem na chwilę obecną może być za tydzień nie aktualne i cała moja religijność znów się przepoczwarzy.

Druidzi mają fajną filozofię,Druidem nie możesz zostać,Druidem ciągle się stajesz.
I tak samo w przypadku mojej religijności,ona nie stoi w miejscu za sprawą dogmatu,ona ciągle "staje się".

Nie jestes poganinem bo poganie wierzyli w bogow i dobro i zło . Nie bądz hipkrytą chociaz.

Dodano: 2011-10-23 21:53

Nie wiem o jakich poganach mówisz ale nawet pra Słowianie i ich sposób myślenia nie jest dogmatem dla mnie.

Każdy myśli za siebie co nie?Poza tym,no jak sprawdzić co myśleli ludzie których nie ma?
Na podstawie pozostałości zinterpretowanych przez współczesnych ludzi w oparciu o ich cząstkową wiedzę?

W epoce chrześcijańskiej zaiste Słowianie wierzyli w satany i zło ale Słowianie to nie ostatnie 1000 lat albo 2 tyś lat.

Nie wiem gdzie ja niby hipokrytą jestem?Bo mam własną filozofię?No to faktycznie gnojek ze mnie,myślę że se myśleć mogę,jak ja w ogóle śmiem,prawda? :D
Co ja sobie wyobrażam!
Do kąta ja!

Dodano: 2011-10-23 22:19

Tak zwana Filozofia Raraszkowa!

Dodano: 2011-10-23 22:23

Pantherinae napisał(a):

hahahahaah ; > tak racja

Dodano: 2011-10-23 22:42 Zmieniono: 2011-10-23 22:43

No,i wszystko jasne :)
a żeby było jasne jeszcze bardziej,moją filozofię buduję na pewnej podstawie,na solidnych fundamentach wiedzy praktycznej zdobywanej na przestrzeni 10 tys lat przez kolejne pokolenia praktykujących ludzi.

To co się składa na moją filozofię to nie jakieś prywatne urojenie i dogmaty tylko wiedza.
Skorzystałem z wiedzy innych i zbudowałem sobie filozofię :) nie zamierzam być prekursorem nowych nurtów.Staram się tylko być jak najbliżej rdzennych pogańskich tradycji/mądrości ludów nieskażonych dogmatyzmem i w oparciu o to budować swoje a nie naśladować.

Dodano: 2011-10-23 22:44

No cóż, ciekawy z Ciebie gość.

Dodano: 2011-10-24 01:00

Cytat:

Raraszyzm się mówi ewentualnie Raraszeizm.

Dodano: 2011-10-24 01:04

Czepiasz się :<

Dodano: 2011-10-24 10:18

Nie smutaj :) lepiej sobie poczytaj do czego prowadzi mieszanie satanizmu/chrześcijaństwa z pogaństwem,co z tego wynika i w jakim celu się to robi.

http://paganfederation.org/forum-pl/viewtopic.php?f=16&t=2769

http://rodzimawiara.org.pl/forum/topic.html?id=986

Celem jest oczywiście niszczenie tego co pogańskie za pomocą propagandy,"świadectw"pisanych na zamówienie.

Spory udział w pojawianiu się takich obłakańców mają oczywiście "sataniści" i ich katolicka ideologia.

Przykład jeden z wielu,Wicca i kult biblijnego satana razem,na jednej okładce :D
Dobrze że Mateuszek tego nie widział.

Dodano: 2011-10-24 17:00

Drogi Raraszku włąśnie przeczytalem w wikipedii iz SLowianie wierzyli w micie kosmogonicznym w uwaga - Boga i Diabla... Według Słowian Bóg i Diabeł żyli w pokoju aż do czasu kiedy Diabeł zaczął podskakiwać i sie odłączyli w rządzeniu ...Diabeł przejal podziemia Bog niebo....

Dodano: 2011-10-24 17:10 Zmieniono: 2011-10-24 17:12

...wikipedał jest dla Ciebie wiarygodnym źródłem informacji?Tam każdy pisze co chce,takich PIERDÓŁ jak na wiki to nigdzie nie ma.

Przestałem czytać wiki dawno temu i Tobie też "Raradzę".

Polecam Moszyńskiego i polecam też mnie,Słowianina,poganina,spytaj mnie czy wierzę w diabła,no spytaj mnie,ale weź mnie i spytaj czy ja wierze w dyjbołty :D

Wiara Słowian w diabeły to efekt chrystianizacji i widzenia przez misjonarzy w pogańskich duchach diabłów.
Ja wiem że niektóre baśnie i pieśni staropolskie mówią o diabłach ale to są staropolskie pieśni o kulturze "objawionej" a nie pogańskiej.Rzeczy które pozostały nam w spadku po misjonarzach.

Tutaj masz dyskusję z katolami którzy jak zwykle o pogaństwie i wszystkim w koło wiedzą wszystko i najlepiej ,"bo w Biblii jest napisane że smok to satan"...

http://rbi.webd.pl/phpBB/viewtopic.php?t=3535&start=150

Stare Słowiańskie powiedzenie(w prawdzie też z epoki chrytolubców ale oddaje bezsens podziału na tzw dobro i zło).

"Boga chwal, a diabła nie gniewaj".

Dodano: 2011-10-24 17:14 Zmieniono: 2011-10-24 17:16

Raraszek napisał(a):
...wikipedał jest dla Ciebie wiarygodnym źródłem informacji?Tam każdy pisze co chce,takich PIERDÓŁ jak na wiki to nigdzie nie ma.

Przestałem czytać wiki dawno temu i Tobie też "Raradzę".

Polecam Moszyńskiego i polecam też mnie,Słowianina,poganina,spytaj mnie czy wierzę w diabła,no spytaj mnie,ale weź mnie i spytaj czy ja wierze w dyjbołty :D

Wiara Słowian w diabeły to efekt chrystianizacji i widzenia przez misjonarzy w pogańskich duchach diabłów.
Ja wiem że niektóre baśnie i pieśni staropolskie mówią o diabłach ale to są staropolskie pieśni o kulturze "objawionej" a nie pogańskiej.Rzeczy które pozostały nam w spadku po misjonarzach.

Tutaj masz dyskusję z katolami którzy jak zwykle o pogaństwie i wszystkim w koło wiedzą wszystko i najlepiej ,"bo w Biblii jest napisane że smok to satan"...

http://rbi.webd.pl/phpBB/viewtopic.php?t=3535&start=150

Akurat wikipedia opiera sie na zdaniu kilku uznawanych historykow - sprawdzalem to - naprawde Slowianie wierzyli w boga i diabla - A Ty dlaczego sie opierasz na zdaniu tylko jednego historyka tego Moszynskiego? Moszynski i Moszynski.
Sprawdzilem inne zrodla przed chwila i jest tak rzeczywiscie iz wierzyli w Boga i Diabla...
Dodatkowo slowianie bali sie demonow ...dodatkowo wyznawali wiare w tak zwane demony domowe ktore czaily sie w domu i szkodzily mieszkancom

Dodano: 2011-10-24 17:25

Domownicy-demony domowego ogniska,szkodziły ludziom??Domowy-duch domu,rodziny,szkodził swoim krewnym?Bo Domowy to był duch przodków,przodkowie w pigułce tak jakby :D

Słowianie używali słowa "demon" ale w odniesieniu do kilkunastu różnych bytów.
Demony których się bali to były dusze ludzi opuszczających ciała by szkodzić innym ludziom.

Dlaczego Moszyński?Bo jest najlepszy,może dlatego :)

Dodano: 2011-10-24 17:28 Zmieniono: 2011-10-24 17:30

Raraszek napisał(a):
Domownicy-demony domowego ogniska,szkodziły ludziom??Domowy-duch domu,rodziny,szkodził swoim krewnym?Bo Domowy to był duch przodków,przodkowie w pigułce tak jakby :D

Słowianie używali słowa "demon" ale w odniesieniu do kilkunastu różnych bytów.
Demony których się bali to były dusze ludzi opuszczających ciała by szkodzić innym ludziom.

Dlaczego Moszyński?Bo jest najlepszy,może dlatego :)

A moze Raraszku - Moszynski to Ty ?!

Dodano: 2011-10-24 17:30 Zmieniono: 2011-10-24 17:32

W Polsce duchy domowe to duszyczki, bożęta domowi, domownicy, gospodarze, sąsiedzi, dobrochoty, żyrownicy.

Wśród Słowian południowych pojęcie ducha domowego łączy się z czcią węża domowego,co bywa też i na Białorusi, gdzie trzymano po chałupach zaskrońce (Natrix natrix).

"Niedola nie mija,Pytaj króla Żmija,Poradzi wysłucha I przyjdzie otucha".

Dodano: 2011-10-24 17:35

Raraszek napisał(a):
W Polsce duchy domowe to duszyczki, bożęta domowi, domownicy, gospodarze, sąsiedzi, dobrochoty, żyrownicy.

Wśród Słowian południowych pojęcie ducha domowego łączy się z czcią węża domowego,co bywa też i na Białorusi, gdzie trzymano po chałupach zaskrońce (Natrix natrix).

ale sa jeszcze trzy inne rodzaje demonow wodne lesne i powietrzne i to byly zle demony !
a Bog i Diabel ktorzy stworzyli Swiat a w ktorego wierzyli Slowianie to PERUN (BOG dobry) i WELES (Diabeł - zły)

Dodano: 2011-10-24 17:39

Cytat:
ale sa jeszcze trzy inne rodzaje demonow wodne lesne i powietrzne i to byly zle demony !

Demony to były,demony czyli Duchy :) ale czy złe?Złośliwe jeśli już i zależy które,dusze osób zmarłych nagłą śmiercią mściły się zza grobu.

Cytat:
PERUN (BOG dobry) i WELES (Diabeł - zły)
jeszcze dodaj Mokoszę i mamy trójcę świętą aleleuja :D a dzieciątkiem niech będzie Polel i mamy pogaństwo jak złoto.

Dodano: 2011-10-24 17:40

Rarasz załóż swoją religię ; > ale by były jaja,...

Dodano: 2011-10-24 17:45 Zmieniono: 2011-10-24 17:46

Ja swoją religijność mam,nie muszę jej nigdzie zakładać.Od kiedy pogaństwo jest za instytucjami religijnymi?
O "złu"Welesa świadczą tylko baśnie i Biblia :D

Dodano: 2011-10-24 17:51 Zmieniono: 2011-10-24 17:51

Raraszek napisał(a):
Ja swoją religijność mam,nie muszę jej nigdzie zakładać.Od kiedy pogaństwo jest za instytucjami religijnymi?
O "złu"Welesa świadczą tylko baśnie i Biblia :D

Dla mnie jestes Raraszku gnostykiem ateistycznym i do tego ciezko nei raz rozroznic czy przechodzisz z gnozy w agnostycyzm czy nie
Ale odpowiedz konkretnie czy wierzysz w stworce /stworcow Kreatora wszechrzeczy? i ogolnie jaki masz poglad na stworzenie wszechswaiata....

Dodano: 2011-10-24 18:03 Zmieniono: 2011-10-24 18:04

Cytat:
gnostykiem ateistycznym

Nie mogę się z tym zgodzić ponieważ całą swoją filozofie opieram na pogaństwie,szamanizmie,animizmie a w tych nurtach ateizm nie ma racji bytu.
Cytat:

i do tego ciezko nei raz rozroznic czy przechodzisz z gnozy w agnostycyzm czy nie

To akurat traktuję jako komplement :) czyli że moja duchowość ciągle jest w ruchu i ewoluuje,kształtuje się,nie jest skostniała jak monoteistyczne dogmatyczne systemy,dobrze.

Cytat:

Ale odpowiedz konkretnie czy wierzysz w stworce /stworcow Kreatora wszechrzeczy? i ogolnie jaki masz poglad na stworzenie wszechswaiata....

Ogólnie pogląd mam taki że jeśli czegoś nie wiem to nie ma sensu tego przyjmować na słowo honoru tylko dlatego że ktoś gdzieś,tak czy inaczej,coś napisał albo poparł swoim autorytetem jakieś księgi uznane przez większość za święte i prawdziwe.Nie można mylić opinii większości z prawdą.

Uważam że nic nie dzieje się/istnieje bez powodu/przyczyny,każda reakcja wymaga akcji,skoro świat jest bo powstał,tzn że coś musiało się zadziać przed powstaniem,czyli świat jest reakcja na coś.Wielki wybuch no ok,ale czemu?Skąd materia?Skąd przyciąganie?Skąd prawa fizyki?Kto zaprogramował grawitację że ma działać tak jak działa,albo elektryczność?Samo się?Przypadkiem?Przypadek nie znosi powtarzalności :) a elektryczność jest elektrycznością non stop,grawitacja też działa zgodnie ze swym wzorem czyli tak jak działa a nie inaczej,raz tak innym razem siak,przypadkowo.

Kreator,Stwórca...nie wykluczam ale nie wiem tego czy istnieje ktoś taki.Może istnieje coś co można by po ludzku nazwać stwórcą a w rzeczywistości nie ma to coś nic wspólnego z naszym ludzkim wyobrażeniem o stwórcy?Pracuję nad tym by się dowiedzieć,póki co nie mam wiedzy na ten temat i nie jestem ateistą.

Dodano: 2011-10-24 19:48

Widzę że ktoś coś po mnie napisał ale nie widać postu.

Dodano: 2011-10-24 21:00

Satanizm sie wzial z probówki - raraszek gotował rosól ale cos tam nei wyszlo i tadam macie zlo i satana....

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło